Een elektrische racewagen ontwerpen en er dan lekker mee gaan racen in Hongarije? Klinkt mooi! Het is precies wat een team van Belgische ingenieursstudenten deed, onder het goedkeurend oog van Comate.

Ken je de Formula Student competitie al? Het is een jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor elektrische racewagens tussen universiteitsteams van over de hele wereld. En de Belgen, die waren dit jaar ook weer van de partij, met het team Formula Electric Belgium, een samenwerking van de KU Leuven en Thomas More. Het team haalde een knappe derde plaats!

Comate ontwerpt mee

Als trotse sponsor van dit evenement stak Comate maar al te graag een handje toe. Want ook wij houden van een vleugje competitie. We begeleidden Formula Electric Belgium tijdens het hele design en volgden wekelijks samen met hen het proces op.

“Meer bepaald voor het ontwerp van de in-wheel componenten was de expertise van Comate een grote meerwaarde,” vertelt teamleader Gert-Jan Paulus van Formula Electric Belgium. “Vorig jaar al heeft Comate ons erg gesteund in de overgang naar een systeem met vierwielaandrijving.”

Technologisch hoogstandje

Een nieuwe elektrische racewagen bouwen, dat doe je niet zomaar. Formula Electric Belgium had er dan ook intense maanden van ontwerpen, produceren en testen op zitten.

“Aan dit succes gingen wel negen maanden van hard labeur vooraf,” vertelt Gert-Jan Paulus. “We zijn in augustus vorig jaar gestart met het verzamelen van ideeën om in september aan de designfase te beginnen. Tot begin december zijn we bezig geweest met het uittekenen van de wagen, het uitvoeren van simulaties en het selecteren van de juiste producten.”

Ondernemen doe je zo

De Formula Student competitie is ook een beetje ondernemen. Als student krijg je de kans om je onder te dompelen in de wereld van de ondernemer en om een project van a tot z te realiseren. Zo kom je in aanraking met alles wat met bedrijfsvoering te maken heeft: management, projectplanning, ondernemerschap en innovatie.

Advies en begeleiding van gespecialiseerde Comate-ingenieurs is dan mooi meegenomen, toch? Het team slaagde er alleszins in om de Belgische wagen nog performanter te maken dan vorige jaren. Een dikke proficiat aan de hele crew!