[Article in Dutch]

“Dankzij Leuven wordt Kittel wereldkampioen”

LEUVEN

Dankzij een subsidie van de provincie Vlaams-Brabant kan Comate in Leuven starten met de ontwikkeling van een testsysteem waarbij renners hun eigen fiets kunnen gebruiken. Een wereldprimeur waar de renners van Etixx – Quick-step van zullen profiteren. 

Het begon in de Leuvense Bakala Academy. Terwijl het beloftenteam van Etixx – Quick-Step op een gesimuleerde hoogte van 2.500 meter een ontbijtje nam, gaf de professor Peter Hespel een rondleiding aan Sander Van Den Dries van Comate, een Leuvens bedrijf dat design en technologie combineert in nieuwe toepassingen. “Op een bepaald moment komen we bij een fiets die gemonteerd leek op een aftandse en niet gebruiksvriendelijke fietsopstelling gekoppeld aan een motor en computer,” zegt Van den Dries.

“Nochtans was dat het beste toestel ter wereld om de welbepaalde prestaties van renners te analyseren, vertelde Peter. Op die constructie konden de renners immers hun eigen kader met pedalen, zadel en stuur monteren, eigenlijk alles behalve de wielen. Zo krijg je nauwkeurige resultaten van wat er bij die renner gebeurt terwijl hij op zijn eigen fiets rijdt, een fiets die perfect is afgesteld op zijn lichaam. Op basis daarvan kan je de optimale training uitwerken.”

Passie voor wielersport

De Bakala Acedmy gebruikte dat toestel al vijftien jaar. “Peter gaf mij het gevoel dat we dat ontwerp nog een pak beter konden maken. Maar toen ik hem erop aansprak, zei hij dat Bakala daar het budget niet voor had. En wij evenmin. Ik stelde voor om bij de provincie aan te kloppen voor subsidies. Dit leek mij een ideaal project om uit te werken met andere bedrijven uit de regio. Terwijl wij het design en de technologie ontwikkelden, zouden we de omliggende maakbedrijven kunnen inschakelen om de stukken te fabriceren.”

Een goede gok van Van den Dries, die zelf een passie voor wielersport heeft. Het project werd weerhouden als een van de vijf innovatieprojecten die Vlaams-Brabant de volgende twee jaar ondersteunt, goed voor een subsidie van bijna 68.000 euro.

Beste renners

Over twee jaar moet het nieuwe testsysteem klaar zijn. Vermits de Bakala Acedemy exclusief samenwerkt met Etixx – Quick-Step, zal de ploeg van Zdenek Stybar en – als hij dan nog rijdt – Tom Boonen daar voorlopig als eerste en enige de vruchten van plukken. “Dankzij Leuven wordt Marxel Kittel wereldkampioen! (lacht) We moeten nog overleggen met Bakala wat er met het ontwerp zal gebeuren. Zullen de beste renners van de wereld naar Leuven komen om zich te laten testen? Bouwen we andere toestellen voor andere testcentra? krijgen ook andere ploegen toegang tot onze technologie? Bakala heeft daarover sowieso het laatste woord.”

Vlaams-Brabant heeft in totaal voor zo’n 460.000 euro subsidies toegekend aan vijf innovatieve projecten. Naast dat van Comate sponsort de provincie ook onder meer het Leuvense SportsTechLab, een Tiens onderzoeksproject rond nieuwe mogelijkheden voor suiker en een nieuw Leuvens gps-systeem voor goederentransport via het spoor.

Het Nieuwsblad Regionaal Leuven Hageland - Dankzij Leuven - Bakala en Comate - wordt Kittel wereldkampioen