Ga verder naar de inhoud

Alychlo starts partnership with Comate to boost success of European high-tech innovation

4 June 2021

[Only in Dutch]

ALYCHLO ZET IN OP NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN DE WERELD VAN HIGH-TECH PRODUCTONTWIKKELING OP DE INTERNATIONALE MARKT

COMATE WIL EUROPEES INNOVATIE POTENTIEEL SNELLER GEVALORISEERD ZIEN

LEUVEN 4 juni 2021 – Investeringsmaatschappij Alychlo NV van ondernemer Marc Coucke neemt een aanzienlijke participatie in het succesvolle product engineering en design bedrijf Comate uit Leuven. Door de inbreng, de expertise en het netwerk van Alychlo kan Comate nog sneller uitgroeien tot een full-service company die op Europees niveau productideeën uit diverse sectoren omzet in succesvolle vermarktbare producten en toestellen. De voorbije 10 jaar was Comate al één van de drijvende krachten achter meerdere Belgische high-tech succesverhalen zoals o.a. MiDiagnostics, Bakala en Ngrave. “Veel van onze klanten hebben een droom over het leven van morgen, maar ze hebben nood aan technische expertise en design skills om hun ideeën om te vormen tot een echt product. Met de komst van Alychlo kunnen we het Europees innovatie-potentieel een nog sterkere zakelijke duw in de rug geven”, menen Wouter Foulon & Sander Van den dries van Comate.

Comate werd in 2019 nog verkozen tot Vlaamse KMO van het jaar en stond 4 jaar op rij in de top 50 van ‘Deloitte’s Technology Fast 50’. Sinds de oprichting in 2010 gaat het snel voor oprichter Wouter Foulon en zijn co-CEO Sander Van den dries. “Vroeger deden we enkel het mechanische ontwerp van productideeën. Vandaag werken we met een topteam van meer dan 50 ingenieurs en designers. We bedenken, ontwikkelen en ontwerpen nu toestellen en systemen van een werkbaar prototype tot een marktklaar en kostenefficiënt product. Comate doet dat door een unieke combinatie van top-engineering, ultra-functionele ontwerpen en een diepgaande analyse van de marktbehoeften om de beste product market fit te bekomen ”, vertelt founder en CEO Wouter Foulon.

Snellere valorisatie van innovatie potentieel in veranderende markt


Het snel groeiend, dynamisch bedrijf scoorde internationaal al vaker met de ontwikkeling van bekroonde en bekende hoogtechnologische producten voor bedrijven zoals MiDiagnostics (toestellen voor het uitlezen van chip based point of care Covid-19 PCR test), Mealhero (slimme stomer voor gezonde maaltijden), Bakala (krachttest voor profwielrenners) of Ngrave (meest beveiligde crypto wallet ter wereld).

De markt verandert ongelofelijk snel, niet alleen de technologie, maar ook de snelheid van het ondernemen”, merkt Sander Van den dries op. “De ambitie van onze klanten is groot en wij willen die groei kunnen bijhouden door even snel te kunnen schakelen. Met de komst van Alychlo krijgt Comate nóg meer slagkracht. En we kunnen ons ook richten op nieuwe markten en mogelijkheden met eigen spin-offs of samen met andere start-ups of multinationals. Alychlo kan helpen onze cultuur te bestendigen waarin kwaliteit centraal staat, met passie voor engineering én design, de twee sleutels voor een succesvolle productontwikkeling en top-ondernemerschap.”

Oprichting Comate Ventures biedt knappe koppen in België extra middelen

De samenwerking tussen Alychlo en Comate resulteert ook in de oprichting van Comate Ventures. Met dit pre-seed fonds willen Comate en Alychlo bedrijven met een high-tech innovatief idee eerste financiële mogelijkheden bieden. België telt enorm veel geniale ingenieurs en wetenschappers, maar wie enkel focust op alleen maar technologie, mist vaak visie op de eindgebruiker of het businessmodel, waardoor het product nooit een succes kan worden.

Mensen met schitterende ideeën hebben soms moeite om de eerste middelen op te halen voor de ontwikkeling van hun idee, waardoor de opstart vaak moeilijk wordt”, ervaart Wouter Foulon. “Comate Ventures kan hen die springplank bieden op basis van onze expertise om op een zo efficiënt mogelijke manier tot het juiste product te komen.”

Comate wil er op deze manier in de toekomst voor zorgen dat de innovatiekloof naar de markt sneller kan overbrugd worden en het innovatiepotentieel in Europa sneller kan worden gevaloriseerd.

Voor Alychlo past Comate perfect binnen de huidige investeringspolitiek van het bedrijf. “Jonge creatieve ondernemers kansen geven, is voor mij een ongelofelijke drive”, licht Marc Coucke deze participatie van Alychlo toe. “We investeren in een briljant, snelgroeiend dienstverlenend bedrijf dat toonaangevend is in zijn vakgebied. Zo geven we een extra duw in de rug van de technologische innovaties van morgen.”

Comate werd succesvol begeleid door M&A adviseur Merodis. “Wij voelden een zeer sterke culturele fit tussen beide ambitieuze en ondernemende partijen en zijn dan ook verheugd om hen te hebben kunnen bijstaan bij de start van dit nieuwe hoofdstuk”, licht Dirk Marckx, partner bij Merodis, toe.

Over het bedrag van de participatie worden geen verdere gegevens meegedeeld.


More news & insights

IMG 4352
Press

Trince Bio Wins big: Nature Magazine Awards Life-Saving Technology of UGent Spinoff

12 July 2024

Trince Bio captured Nature Magazine’s attention with its innovative cell transfection method, enabling genetic modification of human cells without causing damage to the cell. This breakthrough is a game-changer in cell and gene therapy, offering hope in the fight against cancer and genetic disorders.

Read more
1710948967804
Press

Health meets Hardware at Flanders Technology & Innovation in Leuven

8 April 2024

Comate Shines at Flanders Technology & Innovation Leuven Festival with Groundbreaking MedTech Installations

Read more
View
Press

Comate spearheads revolutionary advances in spinal cord injury treatment with Onward Medical

8 April 2024

Pioneering Partnerships and the Inaugural Active Implant Assembly Set New Standards in MedTech

Read more