Ga verder naar de inhoud

Commerciële productie van waterstofpanelen stap dichterbij

20 October 2022

In de komende jaren zal de productie van de panelen worden opgeschaald in de hal van TRANSfarm in Lovenjoel

20 oktober 2022 - Er is een nieuw prototype klaar van het waterstofpaneel waar de KU Leuven al een tijdje aan werkt. Het paneel, dat waterstof maakt uit zonlicht en lucht, is woensdag voorgesteld aan het grote publiek in het onderzoekscentrum TRANSfarm in Lovenjoel (Bierbeek).

De onderzoekers kregen 146.000 euro subsidie van de provincie Vlaams-Brabant om het paneel verder te ontwikkelen, zodat er een commercieel product van kan worden gemaakt.

De eerste stappen voor het ontwikkelen van een waterstofpaneel zijn een tiental jaar geleden gezet. Ondertussen is de technologie erachter steeds meer verfijnd, en is een nieuw prototype klaar, dankzij de hulp van ingenieursbureau COMATE. COMATE heeft het paneel verder ontworpen, zodat het in de toekomst met duizenden tegelijk geproduceerd kan worden.

“Er zijn verschillende zaken waar rekening mee moet worden gehouden”, zegt Sander Van den dries van COMATE. “Hoelang duurt de assemblage? Wie doet de assemblage? Onder welke omstandigheden gebeurt de toekomstige productie? Elk kleinste detail is belangrijk om mee te nemen.”

Het nieuwste prototype van het waterstofpaneel heeft aan de bovenkant een standaard zonnepaneel, dat stroom produceert vanuit zonlicht. Een aantal kleine ventilatoren stuwen lucht in buizen die onder het zonnepaneel liggen. In de buizen wordt waterstof onttrokken uit de ingestroomde lucht. De waterstof wordt in de vorm van gas opgevangen buiten het paneel.

Het kan daarna als energiedrager gebruikt worden in allerhande industriële processen. Tijdens de voorstelling toonde onderzoeker Jan Rongé (KU Leuven) het voorbeeld van een elektrische fiets: het waterstofgas wordt naar een brandstofcel gebracht, die het omzet naar stroom, waarmee de fiets kan rijden. “Om waterstof ook te gebruiken voor de verwarming in huizen, zal het eerder wachten zijn tot na 2030”, zegt de onderzoeker.

In de komende jaren zal de productie van de panelen worden opgeschaald in de hal in TRANSfarm in Lovenjoel. De partners mikken volgend jaar op een productie van enkele tientallen exemplaren, daarna moet dat aantal stelselmatig worden opgedreven. Uiteindelijk is het doel om in TRANSfarm tot een productie van jaarlijks 5.000 panelen te komen.

Ondertussen wordt ook verder gewerkt aan de oprichting van een spin-off. Die zal de naam Solhyd krijgen, naar het gelijknamige project waarmee de KU Leuven tien jaar geleden gestart is.

Contact us

If you've got any questions related to this news, don't hesitate to get in touch

More news & insights

1710948967804
Press

Health meets Hardware at Flanders Technology & Innovation in Leuven

8 April 2024

Comate Shines at Flanders Technology & Innovation Leuven Festival with Groundbreaking MedTech Installations

Read more
View
Press

Comate spearheads revolutionary advances in spinal cord injury treatment with Onward Medical

8 April 2024

Pioneering Partnerships and the Inaugural Active Implant Assembly Set New Standards in MedTech

Read more
007 TBJ 2029edit
Press

DALI can prevent millions of liters of water waste

14 December 2023

In a world where water scarcity is on the rise, societies and water companies are under pressure to find solutions for better water management

Read more