Ga verder naar de inhoud

Deltaray revolutionaliseert 3D X-ray-scantechnologie voor kwaliteitscontroles aan productiesnelheid

12 October 2022

Limburgse ontwikkelaar lanceert derde generatie van ∆x100-systeem op MSV Internationale ingenieursbeurs in Tsjechië

Houthalen Helchteren, 12 oktober 2022 - Deltaray, de Limburgse ontwikkelaar van de 3D x-ray-scantechnologie 3DAX voor supersnelle kwaliteitscontroles, heeft op de MSV Internationale ingenieursbeurs in Tsjechië, de derde generatie van zijn ∆x100-systeem voorgesteld aan het grote publiek. De nieuwe machine is het resultaat van een partnerschap met Comate. Samen met het gerenommeerde Leuvense design- en engineeringbedrijf kon Deltaray de fysieke voetafdruk van de machine met 60% verkleinen en een nieuwe techniek ontwikkelen voor het volautomatisch laden van kritische onderdelen voor inspectie aan productiesnelheid, wat leidt tot een enorme efficiëntiewinst. Een nieuwe doorbraak voor ‘zero defect manufacturers’ in de medische wereld en automobiel- en 3D-printingindustrie, die door de veeleisende kwaliteitscontroles hun winsten zien slinken.

Knopen in de internationale logistieke ketens en chronische tekorten aan grondstoffen en productieonderdelen in de nasleep van de coronapandemie zijn nog maar eens nieuwe uitdagingen voor producenten en fabrikanten in sectoren zoals de automobielindustrie en medische wereld. Hun marges staan al langer onder druk, niet in het minst door kwaliteitscontroles van geproduceerde onderdelen. Deze onderdelen worden namelijk steeds complexer, maar de inspectiemogelijkheden evolueren niet mee. Investeren in tijd en mankracht om de kwaliteit voor hun cliënteel te waarborgen wordt zo onhoudbaar.

In 2020 lanceerde Deltaray, met ondersteuning van Universiteit Antwerpen en Imec.istart, met 3DAX een AI-scantechnologie die fabrikanten van kritische onderdelen toelaat om alle onderdelen op of naast de productielijn sneller dan ooit te controleren. De Limburgse firma werd zo de enige speler op de markt die kwaliteitscontroles mogelijk maakt aan productiesnelheid.

60% kleiner

Ondertussen bleef Deltaray de oplossing, die 3D-technologie met röntgenstralen combineert om een gedetailleerd 3D-beeld te genereren van zowel de binnen- als buitenkant van het onderdeel, doorontwikkelen. Het ∆x100-systeem is inmiddels aan zijn derde generatie toe en die werd zopas gelanceerd op de MSV Internationale Ingenieursbeurs in Tsjechië. “Het verschil met de eerste generatie is dag en nacht”, vertelt Dirk Hamelinck, CEO van Deltaray. “Met een oppervlakte van 3,2 m2 is de fysieke voetafdruk van het toestel maar liefst 60% kleiner. Ook herontwikkelden we de techniek voor de gerobotiseerde manipulatie van de onderdelen. Een robot plukt de onderdelen autonoom van de productieband voor een volautomatische inspectie zonder menselijke tussenkomst.”

Industry 4.0

De inspectieresultaten worden direct doorgegeven aan het MIS-systeem van de klant voor een online quality trail van alle geïnspecteerde producten. Deze data komen in een pool terecht voor analyses en een backloop naar productie. Op die manier helpt de oplossing bij de digitalisatie van fabrieken en de opstap naar Industry 4.0. Het ∆x100-systeem is ontworpen voor intensief gebruik op de werkvloer, wat zich vertaalt in de robuustheid van het toestel, beperkte onderhoudsinterventies en de eenvoud van de gebruikersinterface HMI. Elk systeem wordt geleverd met een keuringsverslag door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en een CE-certificaat.

Wit blad

Deltaray ontwikkelde de derde generatie in partnerschap met Comate. Dit Leuvense design- en engineeringbedrijf zet zich als R&D-centrum in voor andere ondernemingen en trok vorig jaar nog Marc Coucke aan als investeerder. “We zijn vertrokken van een wit blad en een duidelijk doel: de doorontwikkeling van een kwalitatief professioneel product dat niet ons eigenbelang dient maar een beloftevolle en duurzame toekomst tegemoet gaat met het oog op een verdere industrialisatie. Comate helpt ons hierbij. Wij zien Comate als onze mechanische ontwikkelafdeling, hun team maakt haast deel uit van het onze. Er was dan ook meteen een match”, getuigt Dirk Hamelinck.

“Deltaray liet ons toe met een open vizier naar hun applicatie te kijken. Al snel zijn we met een aantal vernieuwende concepten gekomen die toelieten de machine drastisch te verkleinen en te versnellen. Zo waren de belangrijkste knopen vroeg in het ontwikkelproces doorgehakt en hadden we een goede basis voor de verdere detaillering. De goede relatie met ons supplier-netwerk heeft een vlotte productie mogelijk gemaakt. De lange lead times spelen iedereen tegenwoordig parten, we hebben vroeg in de ontwikkeling op de kritische componenten gefocust en zo ook weer enkele maanden gewonnen. En op dit moment zijn we samen met Deltaray de industrialisatie aan het uitzetten”, vervolgt Bart Lenaerts, projectleider bij Comate.

“Van in het begin hadden we een open samenwerking met Deltaray. Dat zit in het DNA van de twee bedrijven, alleen zo kom je tot snelle innovatie. Deltaray kent hun applicatie tot in de puntjes, wij brengen de engineeringervaring aan boord. Mensen vanuit verschillende invalshoeken samenbrengen geeft feeling voor elkaars vakdomein en maakt snel schakelen mogelijk. Vaak komen dan de meest vernieuwende ideeën tot uiting. Het resultaat is dit nieuwe ∆x100-systeem, een welgekomen doorbraak voor ‘zero defect manufacturers’ in uiteenlopende industrieën.”

Contact us

If you've got any questions related to this news, don't hesitate to get in touch

More news & insights

007 TBJ 2029edit
Press

DALI can prevent millions of liters of water waste

14 December 2023

In a world where water scarcity is on the rise, societies and water companies are under pressure to find solutions for better water management

Read more
Healthtech
Event

Comate presented at the HealthTech Investor Summit

30 November 2023

Meeting at the crossroads of healthcare innovation

Read more
Scienceforhealth
Event

Comate @Science For Health

29 November 2023

Science for health will explore inspiring innovations at the interface of biology and technology

Read more